新闻

德国斯图加特大学Peer Fischer教授受邀做客厦门大学南强学术讲座第986讲暨南强分子影像讲坛第10讲

发布时间:2019/08/07 浏览量:

2019年8月2日,德国斯图加特大学Peer Fischer 教授受邀来我中心做客厦门大学南强学术讲座第986讲暨南强分子影像讲坛第10讲,并做了题为《Nanotechnology for medicine: from sensors to nanorobots 》的学术讲座,讲座在分子影像大楼410报告厅举行,由中心鄢晓晖副教授主持。

Peer Fischer教授的研究工作主要集中在纳米粒子和纳米机器人方面。讲座的主要内容包括:可穿透组织的靶向递送药物的纳米粒子的相关研究,控制声场的方法,以及可用于无线驱动微观多自由度微机器人手臂方法的相关研究。Peer Fischer教授指出,他们开发的纳米加工方案能够使我们快速获得具有受控能力以及材料成分的复杂3D混合纳米结构。这使他们能够开发出可以在一滴全血中操作的光学传感器,以监测血清的粘度。传感器能够显示出记录的局部表面等离子体共振的灵敏度。迄今为止,们已经实现生长出最小的铁磁纳米螺旋桨,并且可以用于穿透生物医学相关的液体和组织,包括粘液和眼睛的玻璃体。

讲座最后,Peer Fischer教授耐心地回答了在场师生的问题。讲座现场气氛热烈,扩充了现场师生对新领域的认识,也对大家的课题研究设计提供了新的思路。讲座结束后,Peer Fischer教授被授予南强讲座第986讲及南强分子影像讲坛第10讲的荣誉奖杯。

▲ 图为Peer Fischer教授进行精彩讲座

专家简介:Peer Fischer heads the independent Micro Nano and Molecular Systems Lab at the Max Planck Institute for Intelligent Systems and he is a Professor at the University of Stuttgart. He received a BSc. degree in Physics from Imperial College London and a Ph.D. from the University of Cambridge. He was a Postdoctoral Fellow at Cornell University, before joining the Rowland Institute at Harvard. At Harvard he held a Rowland Fellowship and directed an interdisciplinary research lab for five years. In 2009 he received an Attract Award from the Fraunhofer Society and started a lab to the Fraunhofer Institute for Physical Measurement Techniques in Freiburg. In 2011 he moved his labs to the Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart. Peer Fischer received an ERC Consolidator Grant. In 2016 he won a World Technology Award. In 2018 he was awarded an ERC Advanced grant from the European Union. He is a member of the Max Planck – EPFL Center for Molecular Nanoscience and Technology, and the research network on Learning Systems with ETH Zürich. Peer Fischer is a Founding Editorial Board Member of the Science journal Science Robotics and a Fellow of the Royal Society of Chemistry.